Insectopedia

Informatie over insecten

Zilvervisje - Lepisma saccharina

 • Omschrijving

  De insecten zijn voornamelijk 's nachts actief en verstoppen zich overdag. Als de plek waar ze zich verbergen zichtbaar wordt gaan de insecten snel op zoek naar een nieuwe plek om zich te verstoppen. De zilvervis leeft het liefst in vochtige (75 tot 95 procent luchtvochtigheid) koele plaatsen, zoals de kelder, toilet, badkamer en de keuken. Zilvervisjes worden ongeveer een centimeter lang en worden vooral gevonden in vochtige hoeken in badkamers of keukenkastjes.

 • Levenscyclus

  Vrouwelijke zilvervisjes leggen ongeveer 100 eitjes in hun leven. Eitjes worden in groepen tot maximaal 3 eitjes tegelijk gelegd. Deze eitjes komen uit in 6 weken. Kleine zilvervisjes zien er hetzelfde uit als volwassen, alleen zijn ze nog wit van kleur. In vier tot zes weken krijgen ze de volwassen kleur. Volwassen zilvervissen kunnen 2 tot 8 jaar oud worden. Ze blijven hun hele leven vervellen, wat uitzonderlijk is bij de insecten. Zilvervisjes zijn geslachtsrijp in 3 tot 24 maanden.

   

Kalender

 • Meer weten!

  De zilvervisjes worden veel gevonden in nieuwbouwwoningen wegens de nog vochtige muren en het gebruikte hout. De insecten komen vaak het huis binnen door mee te liften met voedsel, verhuisdozen, meubilair, oude boeken, papier en oude kleding.

 • Wist u dat?

  Hygiëne is erg belangrijk maar niet volledig effectief in het reduceren van de populatie omdat de insecten vaak tussen de muren, in isolatiemateriaal, boeken en andere beschermde plaatsen verblijven.

  Zorg voor voldoende ventilatiemogelijkheden in huis
- met name in de badkamer en de toilet komen zilvervisjes vaak voor.

  Geef extra aandacht aan stapels kranten, tijdschriften en bedorven voedsel.

  Door te minderen met water en de luchtvochtigheid omlaag te brengen, wordt de woning minder aantrekkelijk voor deze insecten.

Tags: