Insectopedia

Informatie over insecten

Vliegen - Brachycera

 • Omschrijving

  De huisvlieg is een Brachycera Diptera (tweevleugelige vlieg) die behoort tot de Muscidae-familie (echte vliegen). Dit is de meest voorkomende vlieg in de meeste klimaten ter wereld. Een volwassen vlieg kan 5-8 mm lang zijn. Hij heeft een grijs lichaam met vier lengtestrepen op zijn rug. De onderkant van zijn buik is geel. Het lichaam is bedekt met een soort haartjes. Hij heeft rode facetogen. De vrouwtjes zijn iets groter dan de mannetjes en hebben meer ruimte tussen hun ogen.

 • Levenscyclus

  Vliegen hebben een holometabole levenscyclus met vier morfologische stadia: ei, larve of made, pop en volwassen insect. Een vlieg legt in haar leven ongeveer 2000 eitjes. Vanwege de natuurlijke selectie overleeft een groot deel van de eitjes en larven gelukkig niet. De eitjes zijn wit en zijn ongeveer 1,2 mm lang. Binnen een dag komen de bleke larven uit de eitjes. Zij leven op en voeden zich vooral met organisch materiaal, zoals afval of uitwerpselen. Aan het einde van deze gedaanteverwisseling, veranderen de larven in rode of bruine poppen. De vliegen die uit de pop komen, leven ongeveer twee weken.

 • Meer weten!

  De huisvlieg heeft nogal onhygiënische gewoonten: om te beginnen, legt zij haar eitjes op verse dierlijke uitwerpselen of rottend organisch materiaal, zoals vuilnis, en de larven voeden zich daarmee. Daarna zoeken ze een koele, droge plaats waar ze verpoppen en tevoorschijn komen als de vliegen die we allemaal kennen: grijze insecten met een gemiddelde grootte van 6 mm, met vier donkere strepen op de borst en twee vleugels. Ze leven doorgaans maximaal 40 dagen. Vliegen worden actief bij natuurlijk licht of kunstlicht. 's Nachts, als je het licht niet aandoet, blijven ze stil en rusten meestal binnenshuis vlak bij de plaatsen waar ze zich voeden en voortplanten. Bij licht is de situatie echter heel anders: ze zijn erg actief en brengen het grootste deel van de dag door met van plaats naar plaats vliegen, op zoek naar water en voedsel. Vliegen voeden zich met uitwerpselen, afval, rottend fruit en alles wat mensen eten. Hun voedingsproces bestaat uit het uitbraken van voedsel, zodat dit wordt opgelost en ze het kunnen opnemen. De gele vlekken die ze op het voedsel achterlaten worden veroorzaakt door hun braaksel. De gewoonten van vliegen zijn zorgwekkend, omdat ze grote hoeveelheden bacteriën met zich meedragen die ze op het voedsel achterlaten. In sommige landen kunnen vliegen ziekten overbrengen op mensen, zoals onder meer gele koorts, dengue, elefantiasis en cholera. Maar vliegen zijn ook nuttig voor het milieu: ze recyclen dierlijke of plantaardige resten, wat voor ons een belangrijk proces is.

   

 • Praktisch advies

   

  Zet de vuilnis regelmatig buiten.

  Maak goed schoon om geen etensresten achter te laten.

  Gebruik geel licht in plaats van wit licht om geen vliegen aan te trekken.

  Roei plaatsen uit die een gunstige omgeving zijn voor de voortplanting van het insect. Dit beperkt de populatie volwassen vliegen.

  Tref vooral voorzorgsmaatregelen in winkels waar levensmiddelen worden verkocht en op markten.

   

Kalender

Wist u dat?

 

De totale eitjesproductie van vliegen in één huishouden in een zomer is meer dan 2 miljoen.

De ogen van vliegen zijn een van de meest complexe in de insectenwereld. Ze bestaan uit veel delen en elk deel is een afzonderlijke, lichtdetecterende eenheid.

Vliegen proeven, ruiken en voelen met de haartjes op hun lichaam.

Vliegen hebben geen oogleden. Ze gebruiken hun poten om hun ogen te wassen.

Een vlieg wast zichzelf constant.

Vliegen kunnen met hun kleverige pootjes over gladde oppervlakken lopen. Ze kunnen zelfs over glasplaten of ondersteboven lopen.

Historisch gezien, in de mythologie en literatuur, zijn vliegen gebruikt als instrumenten in verband met dood en verval. Door de aanwezigheid van bepaalde vliegen kunnen forensische wetenschappers zelfs vaststellen hoe lang iemand al dood is.

Vliegen doen erg belangrijk werk voor ons: ze recyclen plantaardige of dierlijke resten, wat voor ons een belangrijk proces is.

Wetenschappers hebben meer dan 5 miljoen ziektekiemen op de poten van vliegen geteld.

Vliegen gaan meestal niet verder weg dan 500 m van de plaats waar ze zijn geboren. Vaak verlaten ze niet eens de kamer waar ze maden waren.