Insectopedia

Informatie over insecten

naaktslak en slak - Arion distinctus // Helix aspersa

 • Omschrijving

  Slakken en naaktslakken zijn weekdieren die op het land leven met als enig verschil de aanwezigheid van de schelp bij de slakken. Beide zijn plagen in tuinen die zich vooral in vochtige klimaten bevinden waar ze zich met jonge bladeren voeden door met hun "tanden" te schrapen. Ook eten ze een grote verscheidenheid aan groenten en kruiden, maar ook bloemen.

 • Levenscyclus

  Volwassen exemplaren kunnen jaarlijks wel 500 eieren leggen. Dit gebeurt in een zachte, vochtige grond, of onder stenen en / of verschillende types containers. De eieren komen na 2 tot 4 weken uit. Slakken en naaktslakken groeien gedurende 5 maanden tot 2 jaar, tot ze volwassen zijn, en leven maximaal vijf jaar.

   

Kalender

 • Meer weten!

  Net als andere terrestrische buikpotigen hebben de meeste slakken en naaktslakken twee paar sensoren of tentakels op hun hoofd. Het bovenste paar is gevoelig voor licht en heeft oogbollen aan de uiteinden, terwijl het onderste paar geuren analyseert. Beide tentakels zijn intrekbaar en groeien weer aan als de slak ze verliest. De overgrote meerderheid van de slakken en naaktslakken zijn onschadelijk voor de mens en zijn activiteiten, maar een klein aantal kan grote plagen voor de land- en tuinbouw veroorzaken. Ze kunnen het loof sneller vernietigen dan dat de planten kunnen groeien, bovendien kunnen ze grote planten uiteindelijk doden.

 • Praktisch advies

  Voor een juiste behandeling van slakken en naaktslakken bij jou thuis, moet je eerst zo veel mogelijk plekken elimineren die overdag een schuilplaats kunnen bieden: houten planken, stenen, afval, plekken met onkruid rondom de stammen van bomen, dichtbegroeide takken die vlak bij de grond groeien en volle klimplanten. Dit zijn allemaal ideale schuilplaatsen. Plaats de gevoelige planten in uw tuin zo ver mogelijk van deze schuilplaatsen. Door de plekken waar ze kunnen schuilen te verminderen, zullen er minder slakken en naaktslakken overleven. De overlevenden verzamelen zich op de resterende plekken waar ze gemakkelijk gelokaliseerd en verwijderd kunnen worden.

Wist u dat?

De slakken en naaktslakken komen 's nachts tevoorschijn en brengen het grootste deel van de dag op vochtige plaatsen door, onder stenen, takken en andere voorwerpen in de aarde.

Tags: