Insectopedia

Informatie over insecten

Mot - TINEA PELLIONELLA

 • Omschrijving

  De Tineidae-familie (echte motten), waar de kleermot toe behoort, kent wereldwijd meer dan 2000 soorten. Soms wordt het woord 'mot' gebruikt om te verwijzen naar de grote groep Lepidoptera (schubvleugeligen), maar sommige zijn vlinders (die, in tegenstelling tot motten, dagvlinders zijn). Hier bedoelen we in elk geval de kleermot: de mot die zich voedt met dierlijke producten zoals bont of wollen tapijten en die kleding in garderobekasten kan beschadigen. De kleermot is ongeveer 7-8 mm lang wanneer zijn vleugels langs zijn lichaam zijn gevouwen. De vleugels zijn goudkleurig met een strook lange haren aan de rand. Op zijn kop zitten plukjes roodachtige haartjes. De larven zijn 12-13 mm lang en voeden zich met de wol onder een zijdeachtig web dat zij spinnen en waar ze uitwerpselen en voedselresten aan toevoegen. Hun lichamen zijn wit of crèmekleurig en ze hebben een bruine kop. De larven hebben geen ogen. Vaak zitten de larven onder kragen, manchetten en andere verborgen delen van kleding waar ze zich voeden.

   

 • Levenscyclus

  De mot plant zich het hele jaar door voort. Ze beginnen zich voort te planten zodra ze volwassen zijn. Over het algemeen kiest de moedermot een kledingstuk en legt daar de eitjes op: gemiddeld ongeveer 50, hoewel ze soms 150 eitjes of meer kan leggen. De plaats waar de eitjes worden gelegd is erg belangrijk: de larven moeten zich voeden met het materiaal waar ze zijn gelegd. Het vrouwtje gaat na een paar dagen dood, omdat ze zoveel energie heeft gebruikt bij het leggen en zich niet kan voeden (volwassen motten hebben geen voedingsapparaat). De incubatieperiode verschilt al naar gelang de temperatuur: in de zomer kan dit 4 tot 10 dagen zijn en in de winter ongeveer 15 dagen. De larveperiode verschilt sterk: van 1 maand tot meer dan 2 jaar. Als larve eet hij alles wat hij vindt, totdat hij in de volgende fase komt: wanneer hij ongeveer 13 mm groot is, verlaat hij het voedingsgebied en verbergt zich om een cocon te vormen voor zijn stadium als pop. Tot slot ondergaat hij zijn laatste gedaanteverwisseling en wordt een volwassen mot.

   

 • Meer weten!

  Motten geven de voorkeur aan wol, kasjmier, mohair en vilt, maar kunnen elke soort textiel eten. Zelfs synthetische stoffen als deze vlekken van zoetigheid en vet bevatten. Niets is dus veilig: uw hele garderobe loopt gevaar, evenals gordijnen, dekens, handdoeken, oude lappen enz. Het is een van de weinige soorten die behoren tot de groep van keratine-etende insecten die het vermogen hebben om keratine te verteren, een eiwit dat ze gebruiken als energiebron. Daarnaast levert keratine verschillende chemische elementen zoals zink, cadmium of magnesium en bevat belangrijke zwavelhoudende aminozuren zoals methionine en cystine of cysteïne. Hierdoor kunnen ze zich voeden met materialen die dat eiwit bevatten: bont, veren, zijde, leer of wol.

 • Praktisch advies

  Maak dozen af en toe leeg, lucht de kledingkasten en verplaats de kleding.

  Was af en toe de kleding die u niet vaak draagt.

  Was kleding grondig.

  Breng een laag ondoorlaatbaar vet aan op leren kleding om deze te beschermen.

  Bewaar kleding in plastic zakken of manden of in afgesloten laden.

  Bewaar in de kledingkast geen ongewassen kleding of kleding die lang niet gebruikt wordt.

   

Kalender

Wist u dat?

Motten zijn kosmopolitische insecten en je vindt ze in vrijwel elke omgeving, ook in een sterk stedelijke omgeving.

De meest voorkomende mot is de soort Tineola bisselliella (kleermot).

De larven zijn een van de weinige insecten die de keratine in haar en veren kunnen verteren.

Natuurlijke stoffen lopen het grootste risico, vooral wol en katoen, omdat ze doorgaans geen synthetische stoffen aantasten: nylon, polyester of acryl.

Motten houden van het donker.

Als de omgeving van de larven te droog of te koud is, gaan ze meestal een latente periode in totdat de situatie verbetert.

Motten worden aangetrokken door kleding met menselijke zweet- of vloeistofvlekken.

Motteneitjes zijn erg klein: kleiner dan 1 mm en vrijwel onzichtbaar.

Een vrouwtje kan in haar leven honderden eitjes leggen.

De eitjes worden met een soort lijm vastgezet, zodat ze er niet afvallen.

Motten zijn bang voor licht en verbergen zich in de plooien van stof.

Soms verbergen motten zich in de vouwen van kartonnen dozen.

In tegenstelling tot wat je zou kunnen denken, worden kleermotten niet aangetrokken door licht.

Alleen de larven eten. Volwassen motten eten niet, omdat ze geen mond hebben ontwikkeld.

Maak dozen af en toe leeg, lucht de kledingkasten en verplaats de kleding.

Was af en toe de kleding die u niet vaak draagt.

Was kleding grondig.

Breng een laag ondoorlaatbaar vet aan op leren kleding om deze te beschermen.

Bewaar kleding in plastic zakken of manden of in afgesloten laden.

Bewaar in de kledingkast geen ongewassen kleding of kleding die lang niet gebruikt wordt.