Insectopedia

Informatie over insecten

Mieren - Formicidae

 • Omschrijving

  Mieren (Formicidae) zijn een familie van sociale insecten die, net als wespen en bijen, tot de orde Hymenoptera (vliesvleugeligen) behoren. Ze zijn een van de meest succesvolle zoölogische groepen. Er zijn nu meer dan 12.000 soorten geclassificeerd en er zijn naar schatting meer dan 14.000 soorten. Ze zijn gemakkelijk herkenbaar aan hun voelsprieten en hun in drieën verdeeld lichaam met een smal middel.

 • Levenscyclus

  Mieren ontwikkelen zich via een volledige gedaanteverwisseling en passeren de stadia van eitje, larve, pop (in deze toestand wikkelen sommige zich in een cocon en andere niet) en tot slot volwassen insect. Als larve is een mier totaal hulpeloos, omdat hij geen ledematen heeft en moet worden verzorgd door andere volwassen mieren. Het verschil tussen koninginnen en werksters en tussen de verschillende typen werksters, als die er zijn, wordt bepaald door het voedsel dat zij krijgen in het larvestadium. Zowel de larve als de pop hebben een temperatuur en vochtigheidsgraad nodig die zorgt voor goede groei. Daarom verplaatsen de mieren hen vaak naar de verschillende 'kraamkamers' in de kolonie, op zoek naar de beste omstandigheden. Mierenkoloniën leven in nesten. Veel soorten maken nesten in de grond, andere in hout, zoals oude boomstammen, palen of gebouwen. Deze nesten beschermen hen tegen hun vijanden en stellen hen in staat om voedsel en andere middelen op te slaan om de wijzigingen in klimaat het hoofd te kunnen bieden.

 • Meer weten!

  Mieren hebben een complexe structuur en vormen koloniën die voornamelijk bestaan uit vleugelloze steriele vrouwtjes die kasten van 'werksters', 'soldaten' en andere gespecialiseerde groepen vormen. Mierenkoloniën hebben ook een aantal vruchtbare mannetjes en één of meer vruchtbare vrouwtjes die 'koninginnen' heten. Elke klasse voert een specifieke taak uit. Binnen hun hiërarchie zijn er twee hoofdkasten: de broedsters, zoals de koninginnen, produceren eitjes; en de werksters, op hun beurt, brengen voedsel, zorgen voor de koningin en verdedigen de kolonie. Het is een soort specialisatie, die op onze werkverdeling lijkt, om te zorgen dat ze overleven. Ze zijn zo sterk sociaal dat ze zelfs in groepen eten: in een proces dat profylaxe heet, wisselen mieren voedsel uit van mond tot mond. Zo geven de werksters eiwitten en water aan de larven en zetten deze dit op hun beurt om in koolhydraten die ze uitbraken, zodat de volwassen mieren deze kunnen eten. Dit is mogelijk dankzij een complex communicatiesysteem dat hen in staat stelt om alle activiteiten uit te voeren die te maken hebben met het bouwen van het mierennest, het zoeken naar voedsel, het verdedigen van de kolonie en het zorgen voor de jongen.

 • Praktisch advies

  Maak etensresten of gemorste dranken schoon. Een klein kruimeltje is genoeg om tientallen mieren het huis binnen te lokken.

  Bewaar eten verpakt in goed afgesloten bakken.

  Bewaar plantaardige olie en margarine in de koelkast.

  Berg levensmiddelen goed op. Mieren kunnen zelfs tussen de groeven van een schroefdop door. Ze komen gemakkelijk in een fles of pot zonder rubberen afsluiting.

  Droog badkuipen en wasbakken na gebruik.

  Was bakken van glas, metaal, plastic of papier voordat u ze weggooit in de vuilnisbak of recyclingbakken.

  Reinig alle keukenoppervlakken, veeg en stofzuig vaak.

  Als u huisdieren hebt, zorg dan dat u al het eten opruimt dat uit het etensbakje van het dier is gevallen.

  Let op de algemene staat van onderhoud van het huis: vul kieren onder aan muren en rond ramen op en zorg dat deze goed kunnen worden afgesloten.

   

Kalender

Wist u dat?

Mieren gedijen in de meeste ecosystemen en er is berekend dat ze 15 tot 25 procent van de biomassa van landdieren uitmaken.

Mierengemeenschappen kennen een onderverdeling van werk, communicatie tussen individuele insecten en het vermogen om complexe problemen op te lossen.

Veel menselijke culturen gebruiken mieren als voedsel, geneesmiddel en bij rituelen.

Een nieuwe werkster brengt de eerste dagen van haar volwassen leven door als verzorgster van de koningin en de larven. Daarna wordt ze gepromoveerd tot graafwerk en taken om het mierennest te onderhouden en later om het mierennest te verdedigen en voedsel te verzamelen.

De koninginnen kunnen tot wel 30 jaar leven, terwijl werksters 1 tot 3 jaar leven. De mannetjes leven daarentegen maar een paar weken.

Alle mierenkoloniën hebben één of meer koninginnen (vruchtbare vrouwtjes die eitjes leggen) en steriele werksters (ook vrouwtjes).

De meeste mieren laten een spoor van feromonen achter die worden afgescheiden door klieren op hun buik en dat door andere mieren kan worden gevolgd.

Uit bevruchte eitjes worden alleen vrouwtjes geboren (deze vrouwtjes zijn doorgaans onvruchtbaar, koninginnen worden alleen geboren als er veel voedsel is). Mannetjes worden altijd geboren uit onbevruchte eitjes.

Mieren worden agressief bij hogere temperaturen.

Mieren kunnen rood niet zien.