Kwart Belgen vreest deze zomer extra overlast en is bang voor gezondheidseffecten

 

Massaal veel insecten dreigen onze thuisvakantie te verstoren

Na de zachte winter en het mooie weer van de afgelopen weken, zullen we deze zomer waarschijnlijk heel wat insecten tegenkomen, zo waarschuwt entomoloog Wouter Dekoninck van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Net nu we massaal thuis vakantie houden. Een kwart van de Belgen vreest dan ook dat zomerse activiteiten zoals buiten eten en terrassen extra verstoord zullen worden door insecten, zo blijkt uit een bevraging van specialist in insectenbestrijding Vapona bij 1000 Belgen. Muggen en wespen zijn onze meest ongewenste gasten. Een kwart van de Belgen is in het kader van de huidige pandemie ook bezorgd over de mogelijke effecten van insecten op zijn gezondheid.

De meest opmerkelijke resultaten uit de enquête van Vapona bij 1000 Belgen1:

 • 51% van de Belgen heeft geen specifieke vakantieplannen en gaat zijn zomervakantie gewoon thuis doorbrengen. Zo’n 21% plant een vakantie in eigen land. Ongeveer een kwart van de Belgen vreest deze zomer meer gestoord te worden door insecten dan gewoonlijk.
 • De meest irritante beestjes vinden we de mug (67%) en de wesp (64%). Ook de vlieg (35%) en de teek (31%) behoren tot de minst populaire beestjes.
 • Voor 37% verpest de aanwezigheid van insecten dan ook hun humeur. Vooral tijdens het eten (70%), terrassen (58%) en slapen (53%) storen insecten ons.
 • Insecten en hun beten boezemen ons ook angst in, omwille van de jeuk/pijn (54%), omdat we bang zijn ziektes op te lopen (44%) of een allergische reactie te krijgen (37%). Een kwart van de Belgen is in het kader van de huidige pandemie ook meer bezorgd over de mogelijke effecten van insecten op zijn gezondheid.
 • 4 op de 10 Belgen (40%) laten insecten zoveel mogelijk met rust. 31% daarentegen stelt alles in het werk om zich er zo snel mogelijk van te ontdoen.
Insecten als stoorzenders bij thuisvakantie
 
Door de coronacrisis plannen we dit jaar massaal een thuisvakantie. Meer dan de helft is van plan om zich in de thuisomgeving te ontspannen, ongeveer een vijfde heeft plannen om als toerist het eigen land verder te verkennen. Ongeveer een kwart van de Belgen vreest dan ook dat insecten hun ‘huiselijke’ rust deze zomer extra zullen komen verstoren. 64% verwacht evenveel last te hebben als de voorbije zomers. Vooral de Vlamingen vrezen meer geplaagd te worden (NL: 33%, FR: 13%). De reden voor de extra overlast van insecten wordt vooral gezocht bij de weersomstandigheden (85%). En dat klopt ook, zo zeggen entomologen.
 
Wouter Dekoninck: “We hebben een zachte winter gehad en heel veel volwassen insecten hebben die dan ook overleefd. We kunnen ons dus verwachten aan een zomer met een grote aanwezigheid van bepaalde insectensoorten zoals steekmuggen en iets mindere mate ook vliegen. Na een periode met hogere temperaturen, hebben de regenbuien van de voorbije week het nodige water geleverd waardoor vele insecten zich verder kunnen ontwikkelen. Zeker in combinatie met de aanwezigheid van voldoende voedselbronnen: groeiende planten, organisch afval en beschikbare prooien.”
 
Voor 37% van de Belgen verpest de aanwezigheid van een insect hun humeur. We storen ons vooral aan insecten tijdens het eten (70%), terrassen (58%) en slapen (53%). Ook bij zomerse activiteiten zoals wandelen (27%) en zonnen (16%) worden insecten als spelbrekers gezien. De plekken waar we insecten het meest vervelend vinden, zijn de slaapkamer (81% van de Belgen zet deze plek in zijn top 3), de keuken (69%) en op het terras (43%).
 

Steekmug en wesp meest gehaat én alomtegenwoordig

De minst populaire onder de insecten zijn veruit de mug (67% plaatst deze in de top 3) en de wesp (64% in de top 3). Die laatste is in Vlaanderen nog onpopulairder dan in Wallonië (NL: 68%, FR: 59%). En laat deze twee nu net de insecten zijn die we deze zomer hoogstwaarschijnlijk ‘en masse’ zullen tegenkomen. Wouter Dekoninck: “Ik verwacht dat we in de loop van de komende weken de steekmuggen in grote getale gaan zien opduiken. Een gelijkaardig scenario geldt voor de wesp. Door de huidige, gunstige weersomstandigheden wordt de ontwikkelingscyclus van de steekmug ingekort, waardoor we een opmars van de mug kunnen verwachten in de komende weken. Indien we afstevenen op een warme zomer zullen er ook heel wat wespen voorkomen.”

Andere ongewenste gasten op onze thuisvakantie zijn de vlieg (35%), die vooral in de Waalse landshelft onpopulair is (NL: 26%, FR: 48%), de teek (31%), die vooral in Vlaanderen verguisd wordt (NL: 36%, FR: 25%) en de mier (18,4%).

Als het op ergernis aankomt, blijft de mug de onbetwiste nummer één. Maar liefst 73% van de Belgen zegt zich aan dit diertje te ergeren. Ook vliegen (64%) en fruitvliegjes (58%) werken ons flink op de zenuwen. Teken (34%), wespen (32%) en dazen (16%) vinden we dan weer de meest angstaanjagende beestjes.

Maar het is ook niet allemaal kommer en kwel in insectenland. 7 op de 10 Belgen (70%) vinden insecten belangrijk voor ons ecosysteem, en slechts 1 op de 10 (9%) zegt dat ze het nut van insecten echt niet inzien. Er zijn bovendien ook heel wat beestjes die we erg nuttig vinden. Duidelijke winnaars zijn hier de bij (55%) en het lieveheersbeestje (42%). Een wat meer verrassende podiumplek in deze context gaat naar de spin (33%).

Beten: de fear factor

De belangrijkste reden voor de angst die meer dan de helft van de Belgen heeft voor insecten is de jeuk of pijn die we aan hun beten overhouden (53%). Dat is vooral het geval bij vrouwen (V: 57%, M: 48%). 44% van de Belgen die bang zijn voor insecten vrezen ziektes zoals Lyme. Een vijfde is ook bang een tropische ziekte zoals zika of dengue op te doen. Jongeren maken zich hier minder zorgen over (<=34: 23%, 35-54: 31%, 55+: 33%). Ongeveer 1 op de 8 Belgen is bang een virus zoals covid-19 te krijgen via een beet. Een kwart van de Belgen die aangeven bang te zijn voor insecten, is in het kader van de huidige pandemie ook meer bezorgd over de mogelijke effecten van insecten op zijn gezondheid.

Wouter Dekoninck: “Om nodeloze paniek te vermijden, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze ziektes worden overgedragen. In sommige gevallen gaat het om een insectenvector zoals de mug die het zika- of dengue-virus overdraagt. De meest voorkomende muggensoorten in onze contreien zijn niet degenen die deze virussen kunnen overbrengen. Een beet gaat je dus vooral jeuk opleveren - afhankelijk van je persoonlijke gevoeligheid – maar is verder ongevaarlijk. Wanneer je echter op vakantie naar het Zuiden vertrekt, waar deze virussen endemisch zijn en dus mogelijk aanwezig zijn bij muggen, moet je wel uitkijken. Wat covid-19 betreft, hebben we van insecten alvast niets te vrezen. De overdracht gebeurt via de lucht en door direct contact. »

Bijna de helft van de Belgen (47%) zegt zich zorgen te maken om de gevaarlijke exotische insectensoorten die nu ook in ons land opduiken. 30% geeft daarentegen aan dat het gevaar om in ons land in contact te komen met gevaarlijke, exotische insecten volgens hen echt beperkt is. Ook hier zien we dat jongeren zich minder druk maken om exotische insectensoorten (<=34: 38%, 35-54: 47%, 55+: 53%).

Leven en laten leven… of toch niet?

4 op de 10 Belgen (40%) geven aan dat ze insecten “gewoon hun ding laten doen”. 31% van de Belgen zegt echter dat ze er alles aan doen om insecten zo veel mogelijk te bannen. Voor de overige 30% van de Belgen ligt de waarheid ergens in het midden.

Insecten die we minder vervelend of eng vinden, zoals de bij (73%) of het lieveheersbeestje (85%), hebben niets te vrezen van de meerderheid van de Belgen. Tegen andere insecten waarvan we het nut minder inzien, zullen we sneller optreden. Vier op de tien Belgen koopt dan ook minstens één keer per jaar insectenwerende middelen.

Vooral tegen mieren (16%) zetten we insectensprays in, maar ook voor insecten als dazen (8%), muggen (9%), bijen (9%) en vliegen (9%). Tegen teken (15%), muggen (14%), vliegen (9%) en dazen (6%) proberen we onszelf eerder te beschermen met een lichaamsspray of een lotion.

Ook de ‘mepper’ blijft een bijzonder populair middel om ons van bepaalde insecten te ontdoen. Zo maken we vooral jacht op vliegen (34%), muggen (32%),  spinnen (29%) en dazen (28%).

Als preventie gebruikt de Belg dikwijls horren en proberen we stilstaand water te vermijden. Dit zien we vaak bij vliegen (29%), muggen (20%), wespen (18%) en fruitvliegjes (15%).

Het klassement van de insecten volgens de Belg:

Deze willen we echt niet in onze buurt:

 1. De mug (67 % in de top 3)
 2. De wesp (64 % in de top 3)
 3. De vlieg (35 % in de top 3)

De meest ergerlijke:

 1. De mug (73%)
 2. De vlieg (64%)
 3. De fruitvlieg (58%)

De meest angstaanjagende :

 1. 1)    De teek (34%)
 2. 2)    De wesp (32%)
 3. 3)    De daas (16%)

De meest nuttige :

 1. De bij (55%)
 2. Het lieveheersbeestje (42%)
 3. De spin (33%)

 

Over Vapona

Vapona – Uw wapen tegen Insecten sinds 1961

Het merk Vapona werd gelanceerd in 1961. Vandaag is Vapona de marktleider in België voor insecticides, gebaseerd op expertise, efficiëntie, innovatie en technologie. Het Vapona gamma biedt een brede waaier aan oplossingen voor vliegende (muggen, vliegen, mijten) en kruipende insecten (mieren, spinnen, enz). Het gamma biedt hiervoor producten aan als elektronische apparaten, sprays, afweermiddelen, stickers, vallen, poeders en vele anderen.

1 Uitgevoerd door onderzoeksbureau iVox